Nyheter
July 30, 2019

Overlevde kreft: Sykler Birken for 27. gang

I august går Birkebeinerrittet av stabelen for 27. gang. Blant deltakerne finner du Tommy Sørlien, som nettopp har avsluttet en tøff cellegiftbehandling.

Tommy med barna Lisa (16) og Robin (18) etter å ha fullført Birken i 2016, året han ble operert for Testikkelkreft. I år skal han delta igjen, etter en tøff runde med cellegift. FOTO: PRIVAT.


Det originale Birkebeinerrennet på ski er 54 km, går i klassisk stil og tiltrekker seg ivrige mosjonister fra hele Norge. Tommy Sørlien (47) var 17 år da han i 1988 fullførte rennet og tok merket. I 1993 åpnet de for sykling, og siden har han deltatt på to hjul.

– Jeg har vært aktiv i langrenn så lenge jeg kan huske, og jeg kommer fra en aktiv familie. Faren min syklet Trondheim-Oslo og hadde til og med rekorden, dog i noen timer. Han var veldig ivrig på sykkel, så vi brukte en del sykkel i treningen, sier Tommy, som var et langrennstalent og aktiv i klubben Vang Skiløperforening. Han har vunnet Kretsmesterskap i fotball, langrenn, friidrett terrengløp, skiorientering og Innebandy. Alt i Hedmark. 

Tommy er fra Hamar, men bor nå i Nittedal, hvor han jobber som utviklingssjef for BESTR treningsdagbok.

– Birken er stort for alle som mosjonerer på Hedmarken. Jeg husker at jeg satt og så i programmet da jeg var liten, på listene over de med flest deltakelser. Da de startet opp med sykkelbirken satte jeg meg som mål å være med til jeg ikke klarte å sykle lenger.

Fikk alvorlig diagnose

Det målet står Tommy fortsatt for. Da han for to år siden fikk konstatert testikkelkreft, var ikke det nok til å stoppe ham.

– Det var et sjokk å få kreft. Jeg var i god form, trente jevnt. Men det er jo ingen garanti, det kan ramme alle.

47-åringen opererte bort en testikkel, og operasjonen var vellykket. Videre undersøkelse sa det kun var ni prosent sjanse for spredning. Tommy fikk oppfølging hver tredje måned. Men så skjedde det som i teorien ikke skulle skje, kreften var tilbake. 

– Halvannet år etter første runde oppdaget legene at en lymfekjertel hadde vokst. Jeg fikk valget mellom cellegift eller operasjon. Jeg valgte i samråd med legene cellegift. Jeg hadde jo hørt om cellegift på forhånd og tenkte jeg ble dårlig under kuren og så bra igjen. Men det var tøffere enn jeg trodde på forhånd, forteller Tommy. 


Tommy ble innlagt med feber på isolat på Akutten på Ahus i fjor jul. Siden immunforsvaret var helt fraværende, er infeksjon i utgangspunktet livstruende om man ikke får antibiotika. FOTO: PRIVAT.

Ønsker du å oppnå bedre resultater?

Prøv treningsdagboken

Mistet all energi

Han gikk gjennom tre tøffe runder. 

– Ingen kunne ha forberedt meg på hvor sliten jeg kom til å bli. Vi har inngang nede med trapp opp til stua, og bare for å gå opp der måtte jeg hvile underveis. For en som alltid har vært aktiv, var det en stor omveltning.

I mars i år kunne han så vidt begynne å trene igjen.

– Flere måneder senere er formen er fortsatt ikke bra. Jeg er veldig langt unna idealet. Men det er viktig for restitusjonen å holde seg i bevegelse, så jeg gir ikke opp, fastslår han. Nå skal han straks begynne å trene seg opp til årets Birken.

– Det var aldri en mulighet å ikke delta. Jeg er fortsatt ikke helt overbevist om hvordan det kommer til å gå, og jeg har ingen ambisjoner om merke. Men jeg skal starte og prøve å komme meg i mål. For å legge litt press på meg selv så kan jeg si at jeg har en treårsplan, i år å komme meg over fjellet. Neste år, fullføre på fire timer. Og deretter klare merket igjen.

Psykisk tøft 

Tommy bruker BESTR treningsdagbok for å komme seg i form igjen.

– Jeg har ikke trent så mye, for jeg har kjent at det ikke fungerer å presse seg. De siste fem årene har det blitt litt skippertak. En langtur i uka, og noen intervaller, og dette skal jeg prøve på den siste tiden. Jeg er litt skeptisk, men ved hjelp av treningsdagbok klarer jeg å være disiplinert. Det viktigste er nok å akseptere at det ikke går fort.

47-åringen sier det er tøft psykisk å ikke være seg selv.

– Selve sykdommen har ikke skremt meg så mye, det har vært gode prognoser, og jeg har følt at legene har hatt kontroll. Men jeg har alltid hatt mye overskudd, og det er slitsomt å ikke kjenne igjen kroppen sin. Samtidig tenker jeg at jeg er heldig som kan fungere i hverdagen. Nå gleder jeg meg til å få overskudd igjen. 

Er du redd for at du eller noen nær deg er rammet av kreft? Ta kontakt med Kreftforeningen for rådgivning og støtte.

Flere innlegg

Related content

Besøksadresse
Rosenborggata 19 A
0356 Oslo

Postadresse
PB 5273 Majorstuen
0356 Oslo

post@bestr.no
Visiting address
Rosenborggata 19 A
0356 Oslo

Postal address
PB 5273 Majorstuen
0356 Oslo

post@bestr.no
Profil og webdesign av: Interaktiv Design