Nyheter
June 25, 2019

Dette må du passe på når du trener i varmen

Trening i varmen kan føre til overoppheting og dehydrering. Når sola steker, er det fristende å droppe økta til fordel for badestranden. Her er noen gode tips til deg som vil holde formen i sommer! 

Det er mye å huske på når du trener i varmen. Foto: Adobe Stock



Hvis du synes at varmen er plagsom, er et godt tips å ta treningsøkten enten tidlig på morgenen før solen steker, eller på kvelden når det blir litt kjøligere igjen. Hvis du likevel ønsker å trene på dagtid, bør du følge disse rådene:

1. Kle deg for været 

Bruk lette, lyse klær og beskytt hodet mot mye direkte solbestråling. Jo mindre klær jo bedre. På den måte kjøles kroppen kjappere ned og svetten fordamper raskere. Har du på deg lite bekledning, må du huske å smøre deg med solkrem. Gjerne en krem som er beregnet på trening og svette. 
Det er også fornuftig å dekke til hodet med caps, lue eller lignende når det er varmt. I tillegg gir caps beskyttelse for øynene. Bruk gjerne solbriller som er beregnet for løping.

2. Drikk godt

Å drikke under trening er alltid viktig, men det er spesielt viktig når det er varmt eller ekstra varmt (>28 grader). I varmen svetter du ekstra mye og blir fortere dehydrert. Husk derfor å drikke nok vann før, under og etter økten. Dehydrering hemmer prestasjon og gjør deg ekstra utmattet etter at økten er ferdig.

Hvor mye drikke eller veske du trenger under treningsøkten, er litt avhengig av lengde på økt og intensitet. Det som er viktig å huske på, er at følelsen av tørste ikke er helt til å stole på. Kroppen din sier ikke fra tidlig nok, så når du føler deg tørst, er du allerede i ferd med å bli dehydrert. 

Regelen er at du på alle treningsøkter med en varighet på over 30 minutter. bør innta væske. Jo varmere det er, jo hardere du trener, jo mer væske trenger du. Etter treningsøkten er det viktig å drikke masse for å gjenopprette væskebalansen. Det anbefales å innta 0,5 til 1,0 liter med sportsdrikk og vann den første timen etter økten. Drikk deretter cirka 0,7 liter per time for hver treningstime du har gjennomført. Dette er den beste måten å starte restitusjonsprosessen av kroppen på.

Ønsker du å oppnå bedre resultater?

Prøv treningsdagboken


3. Få i deg salt


Svette er kroppens naturlige avkjølingssystem og består i tillegg til vann av salt.

Kroppen vår kan ikke fungere uten salt. Natrium og kalium gjør det mulig for musklene å trekke seg sammen. Når kroppen mister salt ved svetting, vil den gjøre det den kan for å utligne dette. Det som da skjer, er at cellene holder igjen på vannet fordi kroppen forsøker å være i likevekt. Konsentrasjonen av salt skal være den samme innenfor og utenfor cellene, og i verste fall vil cellen svulme opp dersom salttapet ikke erstattes.

TIPS: Drikk væske med tilførsel av salt, som for eksempel sportsdrikker – hvor det er både karbohydrater og elektrolytter (salt).

Kroppsstørrelse, kroppssammensetning, fysisk form, klimatiske forhold samt aktivitetens intensitet og varighet er de avgjørende faktorene for væsketap. Det er viktig å tenke på alt dette før du legger ut på en beinhard økt.

Du bør drikke 0,7 liter drikke i timen etter at økten er ferdig. Foto: Adobe Stock.

3. Start økten rolig og kjenn etter

Ta det rolig i starten når du trener i høy temperaturer. La kroppen bli vant med varmen, og kjenn etter hvordan kroppen din reagerer. Evnen til å tåle å trene i høy temperatur varierer fra person til person. Start forsiktig, og trapp gradvis opp hvis kroppen reagerer positivt. Ikke press deg selv for hardt!

Legg ambisjonsnivået litt lavere når temperaturen er høy. Forskning viser at prestasjonen ved for eksempel løping, reduseres med opptil 10 prosent når temperaturen stiger over 30 grader. Det positive er imidlertid at utholdenhetstrening i 5-7 dager kan gi en positiv effekt på prestasjonsevnen din når du igjen trener i tempererte forhold.

Oppsummering: 

1. Drikke. Drikke med mye før, under og etter treningsøkten.

2. Bruks caps eller lue og lette luftige klær. Husk solkrem

3. Start treningsøkten rolig, og kjenn etter hvordan kroppen reagerer på varmen.

Flere innlegg

Related content

Besøksadresse
Rosenborggata 19 A
0356 Oslo

Postadresse
PB 5273 Majorstuen
0356 Oslo

post@bestr.no
Visiting address
Rosenborggata 19 A
0356 Oslo

Postal address
PB 5273 Majorstuen
0356 Oslo

post@bestr.no
Profil og webdesign av: Interaktiv Design